El cicle “Liderant sectors econòmics amb talent femení” se centra en el comerç i el turisme
“El 70% del comerç el porten dones, però després als gremis només hi ha homes”. Així de contundent va començar la presidenta de 50a50, Anna Mercadé, la tercera taula rodona del cicle “Liderant sectors econòmics amb talent femení”, centrada en el comerç i el turisme i celebrada al Centre per a la Iniciativa Emprenedora de Barcelona Activa.
Aquest cicle està organitzat per l’associació 50a50 i Barcelona Activa, amb l’objectiu de visibilitzar el talent femení i avançar cap a la participació plena i efectiva de les dones a tots els nivells.
A la tercera sessió, que va introduir i moderar Mercadé, van participar com a ponents Daniela Freund, investigadora de la Càtedra de Turisme Responsable i Hospitalitat de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi HTSI; Núria Paricio, directora general de Barcelona Oberta, i Inmaculada Ranera, directora general de Christie & Co Espanya i Portugal.
La presidenta de 50a50 va fer un repàs de l’estat de la situació de la dona a l’empresa catalana. Va recordar que les dones són emprenedores per naturalesa, una necessitat que ve donada per diverses motivacions, com l’atur, la conciliació, la independència econòmica i el sostre de vidre, entre d’altres. Així mateix, va posar en valor les capacitats de la dona per liderar i dirigir, per la intel·ligència emocional, l’empatia, l’escolta activa, la recerca de consens, les neurones mirall i la visió a llarg termini.
“Les dones dirigim, els homes manen; ells posen la cara i nosaltres la càrrega”, va dir Núria Paricio. En la seva opinió, per canviar-ho manca una generació i mitja, i també ajudaria racionalitzar horaris en el comerç.
Daniela Freund va destacar que existeix un 20% de bretxa salarial en el sector del turisme i que només hi ha un 30% de dones directives. Tot i això, va valorar el gran potencial d’aquest sector, que ja ocupa a moltes dones, tot i que en feines de base. Així mateix va destacar la importància d’educar els fills en la coresponsabilitat de les feines de cura i va fer èmfasi en la necessitat de les petites accions: “Si creus que l’acció és massa petita per provocar impacte, és que mai no has dormit amb un mosquit”.
Inmaculada Ranera, per la seva banda, va opinar que la visió a llarg termini de la dona i la seva creativitat s’han de posar en valor, ja que són eines molt útils en aquests sectors.
En aquest sentit, la transformació del comerç tradicional en comerç online representa una oportunitat per a les dones, per la possibilitat de conciliar que pot comportar.
El cicle “Liderant sectors econòmics amb talent femení” té continuïtat fins a finals d’any. La propera sessió se celebrarà el 25 d’octubre.