Feminisme amb mirada de dona negra
Com un conte que narra la llegenda d’una tribu africana, “Tothom hauria de ser feminista” ens submergeix en el significat del concepte feminisme a través de missatges assertius i molt clars, en què dos més dos són quatre. Així ha descrit aquest llibre de l’autora africana Chimamanda Ngozi Adichie la secretària de 50a50, Cristina Oliva, durant la sessió del club de lectura celebrada aquest dilluns a la Llibreria Documenta.
Es tracta d’un breu assaig sobre el significat de ser feminista en ple segle XXI, basat en el transcendental discurs que va oferir l’autora a TEDTalk. Té el poder de fer que les seves paraules ressonin dins el cap de qui les llegeix o escolta: «Avui m’agradaria demanar que comencem a somiar un pla per construir un món millor. Un món més just. Un món d’homes més feliços i dones més felices que siguin sincers amb ells mateixos. I aquesta és la manera de començar: hem d’educar les nostres filles d’una manera diferent. I també hem d’educar els nostres fills d’una manera diferent».
L’educació, els estereotips de gènere i el “com se suposa que hem de ser les dones” han estat els temes que més s’han comentat a la trobada, i s’han subratllat cites com la següent: “La forma en què criem els nostres fills els fa un flac favor. Reprimim la humanitat dels nens. Definim la masculinitat d’una manera molt estreta. La masculinitat és una gàbia molt petita i dura en la qual fiquem els nens. […] I després els fem un favor encara més flac a les nenes, perquè les criem perquè estiguin al servei d’aquests fràgils egos masculins. A les nenes les ensenyem a encongir-se, a fer-se més petites.”
Com que una persona feminista és aquella que “creu en la igualtat social, política i econòmica dels sexes”, tothom hauria de ser feminista, perquè assolir un món igualitari és bo no només per a les dones, sinó també per als homes, conclou Adichie.
La propera sessió del club de lectura de 50a50 tindrà lloc, sempre a la Llibreria Documenta, el dilluns 10 de febrer a les 19 hores, i se centrarà en el llibre “Ahora o nunca” d’Arancha Ruiz, amb la participació de la mateixa autora.