Per les dones que han viscut perillosament i són anònimes

L’Associació 50a50 ha reprès les sessions del club de lectura, amb una primera cita centrada en el llibre de contes “Viure perillosament”, de Gemma Pasqual i Escrivà. En format online i amb la participació de l’autora, la xerrada ha girat al voltant de literatura, de les inquietuds de l’autora, del feminisme i de les grans dones que són protagonistes d’aquestes històries.

“Viure perillosament” és un recull de contes protagonitzats per grans dones com Virginia Woolf,  Simone de Beauvoire, Anaïs Nin o Caterina Albert, entre d’altres. Té la particularitat de què cada història està redactada fent servir l’estil de la protagonista, el que suposa un repte literari majúscul però ben aconseguit aquí.

Coneguda principalment com a autora de llibres juvenils, Gemma Pasqual era informàtica programadora i un dia es va adonar que el seu somni era escriure. Va decidir donar aquest gir a la seva vida, però no va ser fàcil: “Sembla que sempre hi ha algú que ens diu que no ho podem fer pel fet de ser dones. Doncs no, hem de lluitar pels nostres somnis, caure i aixecar-nos”.

L’autora valenciana ha recalcat la dificultat que ha tingut en trobar la biografia d’algunes de les dones dels seus contes, que són novel·lats però que relaten fets reals, amb alguna llicència. En paraules de Gemma Pasqual, el fet d’haver hagut d’investigar tant per conèixer la història d’aquestes dones conegudes demostra que “les dones estan invisibilitzades”. Emperò, ha afegit, “quantes dones han viscut perillosament i són anònimes, tot i que tindrien tot el dret de sortir en aquest llibre”.

L’obra ens apropa a la vida d’aquestes dones referents, i de fet entre algunes de les sòcies de 50a50 “Viure perillosament” ha obert el camí per descobrir els llibres d’aquestes autores. Per a l’escriptora valenciana, ha suposat “aprendre a escriure, seguir aprenent”, “passar-s’ho molt bé” i trobar “certa complicitat també amb els homes lectors”, a qui vol sumar a la lluita feminista, encara més necessària ara perquè “la pandèmia ha agreujat la desigualtat”.

La propera sessió del club de lectura de 50a50 tindrà lloc el dilluns 18 de gener, de 19 a 20.30 hores, i girarà en torn a l’obra “Dona i poder” de Jenn Díaz, que participarà a la conversa.