Lideratge femení en el sector comerç
La segona sessió del cicle virtual ‘Lideratge femení en sectors econòmics estratègics durant la pandèmia’ ha permès endinsar-se en el sector del comerç i conèixer algunes dones líders en aquesta àrea.
Primerament, Montserrat Ballarín, regidora de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona, ha ofert un tast sobre la presència de les dones en aquest sector: “Referir-se al lideratge femení en el comerç és una cosa natural. La cara visible de l’activitat comercial acostuma a ser una dona: el 65% de dones són les encarregades del seu propi negoci”.
Ballarín ha destacat que un 58% dels empleats i empleades del sector del comerç són dones. No obstant això, aquestes només ocupen el 20% de les presidències dels eixos i les associacions.
A més, ha fet una menció especial als mercats municipals: “Els mercats municipals són un servei públic molt ben valorat per part de la ciutadania. A part de ser comerç de proximitat que genera empatia i confiança, els mercats sempre han estat un espai d’apoderament femení”. Finalment, ha destacat que apostar pel comerç és apostar per l’ocupació femenina.
Tot seguit, Anna Mercadé, presidenta de l’Associació 50a50, ha remarcat la importància de les dones com a base de la societat: “Les dones som les que sostenim la societat, però no arribem a dalt per la segregació vertical que existeix”. Mercadé ha fet menció al lideratge i adaptabilitat de les dones davant el canvi i la capacitat d’innovació i creativitat que tenim.
A la taula rodona que s’ha dut a terme a continuació han participat Anna Sorli, presidenta de la cadena de supermercats Sorli i de la Fundació Sorli; Débora Coimbra, emprenedora i fundadora de Debby’s; i Teresa Llordés, presidenta de Barna Centre i propietària de Ros Bombón i de les franquícies Torrons Viçens.
Sobre els valors i la manera de liderar de les dones, les ponents han ressaltat que les característiques predominants pel que fa al lideratge femení són l’empatia i la sensibilitat, així com la flexibilitat, “que ens permet adaptar-nos, posar-nos en el costat de l’altre i treballar d’una millor manera”, en paraules de Débora Coimbra. Així mateix, en opinió d’Anna Sorli, les dones som més comunicatives i preferim escollir una estructura horitzontal per liderar, que no pas una piramidal.
Un altre punt àlgid de la taula rodona ha estat la qüestió de per què les dones no arribem més amunt i ens costa més ocupar llocs de lideratge i direcció. Teresa Llordés ha argumentat que les dones som valentes, disciplinades, decidides i creatives, característiques essencials d’una bona líder.
Fent referència a la crisi econòmica actual, les tres ponents han demanat més ajudes i plans d’acció que es facin realitat i han destacat que les dones són les que estan liderant el comerç de proximitat, i ho fan aportant noves idees i innovació per servir a la seva comunitat.
Les pròximes sessions previstes seguiran analitzant com les dones lideren els sectors estratègics de la ciutat, com són el turisme, l’economia digital i tecnologia, les cures i serveis a les persones, la salut i alimentació i les indústries culturals i creatives.