La veu de 143.000 dones professionals
Quines són les assignatures pendents per assolir la igualtat efectiva i real? Aquesta és la pregunta que ha iniciat el III Fòrum Hipàtia i que ha donat veu a 143.000 dones professionals. Aquesta tercera edició, titulada “El clam de les dones”, tot i ser online, ha estat un espai de trobada, de reflexió, de reivindicació i d’apoderament de les dones, amb motiu del 8M, Dia Internacional de les Dones.
Impulsat per l’Associació 50a50, el Fòrum Hipàtia ha estat organitzat per un total de 23 entitats i associacions feministes que treballem juntes per un mateix objectiu, l’ODS 5 de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Per fer realitat aquesta meta, necessitem un canvi de paradigma, necessitem accions. I aquest és el nostre clam, el clam de les dones.
Unides per la igualtat, l’equitat i els drets humans, tres dones reconegudes amb la Creu de Sant Jordi han ofert la seva visió sobre la necessitat d’aconseguir la igualtat efectiva i real:
- Anna Mercadé i Fernando, presidenta de l’Associació 50a50 i creu de Sant Jordi 2020: “La lluita de les dones ha aconseguit els drets i les Lleis d’Igualtat, ara cal que es compleixin i, per això, cal voluntat política i transformacions en l’organització de la societat. Som la meitat de la població, som les que treballem, som les que portem la societat endavant”.
- Joana Amat Amigó, presidenta de la Fundació FIDEM i de Copersona i Creu de Sant Jordi 2019: “L’empresa s’ha d’implicar i reconèixer la paternitat de l’home per possibilitar la corresponsabilitat, i també s’ha d’implicar amb la transparència per posar solució a la bretxa salarial”.
- Fina Rubio Serrano, presidenta de la Fundació Surt i de la Xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDIPAS) i Creu de Sant Jordi 2019: “Per a les dones plou sobre mullat en aquesta crisi, i les bretxes laborals que ja existien s’han aprofundit amb la pandèmia. Necessitem polítiques d’ocupació que incloguin mesures amb perspectiva de gènere. Necessitem una economia feminista”.
Tot seguit, en un acte coral, deu veus especialistes en diferents àmbits han exposat deu dels eixos de treball en què cal actuar per avançar cap a la igualtat efectiva i real:
- Marta Macias Quesada, presidenta de l’Associació For Gender Seal, sobre els drets humans: “Cal aplicar els drets humans a través de polítiques que siguin capaces de preveure les possibles opressions, tenint en compte que les diverses identitats són canviats i dinàmiques. És necessari un enfocament interseccional”.
- Gemma Calvet i Barot, directora de l’Agència de Transparència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, sobre la Llei d’Igualtat: “La creació d’una Conselleria d’Igualtat és indispensable. La llei d’igualtat està ben articulada, però cal determinació política. Les polítiques d’igualtat són polítiques d’emergència”.
- Mar Gaya Quiñonero, vicepresidenta de l’Associació 50a50, en relació al mercat de treball: “La bretxa salarial a Catalunya és del 22,2%, fruit del sostre de vidre, del terra enganxós, i és un reflex de les dificultats que tenim les dones. Cal incorporar la perspectiva de gènere al mercat laboral, perquè el treball ens fa lliures i sobiranes econòmicament”.
- Sira Vilardell Canal, directora general de la Fundació Surt, sobre l’economia de les cures: “Denunciem els biaixos de gènere de l’economia, perquè l’economia de les cures està suportada per les dones i és invisible”.
- Carme Puche i Moré, cineasta i membre de la junta directiva de Dones Visuals, pel que fa a la cultura, comunicació i audiovisuals: “Els feminismes ens poden acollir a totes si parlem les unes amb les altres. El primer és saber qui som i què necessitem. A la cultura és important la xarxa per donar visibilitat a les dones”.
- Eva Blanco Catalan, co-líder de Lean In Barcelona, sobre l’educació: “L’empenta cultural del rol de gènere no ajuda les dones. És necessari l’“upskilling” de les seves habilitats per generar oportunitats i canviar el model educatiu orientat a habilitats per al futur sense biax de gènere”.
- Jara Forcadell Ortiz, en representació de Young IT Girls, sobre els reptes de la joventut: “Les joves volem parlar de solucions. Encara ens queda molt de recorregut cap a la igualtat, i les generacions joves estem patint molt les conseqüències de la crisi. És fàcil caure en la desesperança”.
- Àngels Escorsell Mañosa, presidenta de l’Associació de Metgesses de Catalunya: “El món sanitari té un rostre femení, però als càrrecs directius les dones estem per sota del 30%”.
- Karina Gibert i Oliveras, presidenta de DonesCOEINF i de DonesIAcat sobre el talent femení i futur tecnològic: “Les dones som el 52% de la població però el talent femení no s’ha incorporat a les carreres TIC i STEM. Conseqüència: la tecnologia té biaixos que augmenten l’escletxa de gènere”.
- Maria Cinta Pastor Redondo, en representació de La Intercol·legial, sobre violències contra les dones: “La violència contra les dones i la violència de gènere és el genocidi més gran de la història. És una violència física: les maten. Però ve d’una violència econòmica, psicològica, cultural i emocional”.
Volem accions i no paraules. Per aquest motiu, durant aquest any, organitzarem el Cicle Hipàtia, un seguit de sessions que aprofundiran en aquests reptes i reclamaran respostes per part de les administracions, l’empresariat i la societat en el seu conjunt.
Les dones hem de ser coprotagonistes en la construcció de la societat, i aquesta societat ha de donar resposta als reptes que hem plantejat al III Fòrum Hipàtia. Pots escoltar-los i visionar l’acte sencer aquí.
El III Fòrum Hipàtia ha estat organitzat per les següents entitats i associacions: 50a50, ADEVallès, Agència de Transparència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Agima People, Associació de Dones de Sant Quirze del Vallès, Associació de Metgesses de Catalunya, ASODAME, Círculo de Mujeres de Negocios, DDiPAS, Dona’t un Impuls, DonesCOEINF (Comissió de Gènere del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya), DonesIAcat (Comissió de Gènere de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial), Dones en Xarxa, Dones Visuals, Forgender Seal, Fundació FIDEM, Fundació Surt, La Intercol·legial, Lean In Barcelona, Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, On Són Les Dones, Wo+men’s Progress i Young IT Girls.