Reflexió sobre la necessitat de prioritzar i valorar el sector de les cures
Les cures i els serveis a les persones han estat el tema central d’aquesta nova sessió del cicle ‘Lideratge femení en els sectors estratègics a Barcelona durant la pandèmia’. L’acte ha recollit el testimoni d’algunes dones involucrades en el sector de les cures.
“Amb qui liderem? Amb quina actitud fem front a aquest lideratge i a aquesta situació?”, Gemma Tarafa, regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, ha exposat aquestes preguntes per parlar sobre com s’ha d’abordar un repte com el que hem viscut. “L’escolta i la intel·ligència col·lectiva han sigut clau per al lideratge durant la pandèmia”, ha dit la ponent. La pandèmia ens ha demostrat que el sector de les cures és essencial, en opinió de Tarafa, qui ha remarcat que cal col·laborar i treballar per tal que el sector pugui fer costat a la gent més vulnerable.
Tot seguit, Mercè Armelles, membre de l’Associació 50a50, ha donat pas a la taula rodona, formada per Núria Bosch, farmacèutica i vicepresidenta del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona; Mar Mestre, directora de l’Àrea de Clients de Suara Cooperativa; i Vanessa Ortega, fundadora i CEO de l’Associació Perspectivamente.
Armelles ha destacat com la pandèmia ha visibilitzat el sector i li ha donat la importància que mereix. “Hem tingut l’oportunitat de visibilitzar-nos, perquè semblava que no existíem. S’han posat en valor feines com l’acompanyament domiciliari i l’atenció a les persones, i la societat s’hi ha sumat per ajudar a qui necessitava fer la compra o anar a la farmàcia,” ha afegit Mar Mestre.
Núria Bosch ha relatat la seva experiència i ha explicat com van haver de crear un sistema col·laboratiu per tal de poder ajudar a les persones més vulnerables: “Amb la Covid-19, la salut ha passat a ser la tasca prioritària en les nostres vides. Ens vam haver de situar en primera línia d’actuació i donar acompanyament, suport, ajudar i solucionar tot el que estigués al nostre abast”.
Ortega ha posat el focus en què calen molts més recursos per alleujar les conseqüències de la pandèmia. “El sector públic de la salut mental s’ha de reforçar per poder atendre a totes les persones afectades i que, arrel de la pandèmia, tindran seqüeles emocionals importants. És essencial disposar de les eines necessàries per cuidar la salut mental”, ha dit la ponent.
Finalment, s’ha posat en valor tota la feina de les dones en aquest sector altament feminitzat. Mestre ha alertat sobre el perill de es facin passos enrere: “Després de cada crisi, el sector de les dones queda ressentit. Tinc un neguit, sabent que les cures, tant a casa com de manera professional, han estat una sobrecàrrega per a les dones, hi ha el risc que s’intensifiqui aquesta feminització que ha suposat la pandèmia”. A més, Bosch a animat a continuar visibilitzant la importància de les cures i les dones.
La penúltima sessió del cicle tractarà sobre la salut i l’alimentació, que anirà seguida del sector de les indústries culturals i creatives.