El IV Fòrum Hipàtia posa el focus en l’educació i la tecnologia
El Fòrum Hipàtia és una iniciativa de l’Associació 50a50, que s’organitza cada any al voltant del 8M, Dia Internacional de les Dones, amb la col·laboració de 23 entitats i associacions de dones directives, professionals i emprenedores. És un espai de reflexió, visibilització i crida a l’acció sobre les desigualtats de gènere en l’àmbit laboral i social.
L’edició d’enguany és la quarta i està liderada per una de les 24 associacions que formen el Fòrum Hipàtia, Lean In Network Barcelona. Amb l’educació i la tecnologia com a temes centrals, tindrà lloc el dimecres 16 de març, de 18 a 21 hores, al Saló de Cònsols de La Llotja de Mar de Barcelona.
Sota el títol “Educació, tecnologia i mercat de treball: Els grans reptes per a la dona del segle XXI”, la jornada tractarà les tendències de futur de la feina i les habilitats requerides per afrontar-les des d’una perspectiva de gènere, i també pretén explicar què s’està fent des dels diferents àmbits de responsabilitat. També es qüestionarà si l’escola i la universitat estan preparades per fer-hi front incloent la perspectiva de gènere.
Un dels informes de McKinsey diu que entre 40 i 160 milions de dones a tot el món necessitaran canviar de feina al 2030, molt sovint cap a rols de major qualificació, molts d’ells relacionats amb tecnologia o digitalització. Aquesta dada és d’abans de la pandèmia. Com també ho són els informes internacionals que asseguren que pel 2025 vora un 85% de les feines estaran relacionades amb la tecnologia.
La crisi econòmica i les tendències de futur del treball ens diuen que si aquestes dones no fan una re-capacitació, un “reskilling” o “upskilling” de les seves habilitats, difícilment podran tenir i mantenir la independència econòmica clau per poder conduir la seva pròpia vida, jugar el paper de rellevància social que els correspon, o garantir el respecte pels seus drets, amb el conseqüent impacte social que tot això suposa. D’altra banda, l’empremta cultural que perpetua els rols de gènere i els inculca de forma imperceptible en nens i nenes no ajuden tampoc. De fet se sap que la nena assumeix aquests rols en el precís moment que identifica el gènere, cap als tres anys, i això ja marca a què es voldrà dedicar de gran.
Revertir aquestes tendències és responsabilitat de tothom, i per això el Fòrum Hipàtia convida a fer una reflexió conjunta sobre els reptes amb què ens trobem com a societat per avançar cap a la igualtat reial i efectiva entre dones i homes, condició sine qua non del compliment de tots els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.
El IV Fòrum Hipàtia té com a objectiu identificar quines són les habilitats que necessiten les dones per donar resposta als requeriments del mercat laboral i plantejar un compromís entre escoles, universitats, empreses i administració per fomentar aquest “reskilling” o “upskilling”, i el gran impacte que té en la societat el desequilibri de gènere en moltes d’aquestes disciplines. Es plantejarà què ha de canviar a l’escola i a la universitat per assegurar que aquestes noves habilitats estan integrades el més aviat possible, sense biaixos de gènere ni estereotips en totes les seves etapes.
Per parlar de tot això el IV Fòrum Hipàtia comptarà amb un taula rodona en la qual intervindran:
- Imma Martinez, National Industry Business Manager de la Consultora Hays, experta en tendències del futur laboral, que mostrarà una foto a temps real de la situació de manca de perfils tecnològics femenins.
- Mercè Gisbert, catedràtica de la Universitat Rovira i Virgili, doctora en Ciències de l’Educació, que compartirà la seva visió de com ha d’evolucionar la universitat.
- Karina Gibert, directora del centre de recerca Intelligent Data Science & Artificial Intelligence (IDEAI-UPC) a la UPC, que detallarà l’impacte negatiu que té la manca de dones en els sectors tecnològics sobre el nostre dia a dia.
- Núria Mora, secretària de Transformació Educativa de la Generalitat de Catalunya, que explicarà quines accions s’estan portant a terme per aconseguir aquesta transformació que ens ha de posicionar al segle XXI.
La jornada comptarà també amb Sara Diaz, directora de Foment del Talent Digital a Barcelona Activa, que se centrarà en els programes de reskilling en habilitats digitals que s’ofereixen a la ciutadania.
Participarà així mateix una representació d’empreses, que explicaran els seus plans de creixement en àrees de tecnologia i digitalització i els problemes reals amb els quals es troben ja per aconseguir equips amb igualtat de gènere, entre elles Between Technology, amb Vanessa Ron, responsable de Talent Acquisition i HP, amb Àfrica Real, directora de R+D a nivell mundial.
En el debat també estaran representades algunes de les associacions de dones que formen el Fòrum Hipàtia, que exposaran el seu punt de vista sobre les necessitats reals de les dones, en termes d’educació i tecnologia, per accedir, mantenir-se i escalar en el mercat de treball en igualtat de condicions.
Participaran també la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca; la directora general de Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Joana Barbany, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge (per confirmar).
El IV Fòrum Hipàtia està organitzat per les següents entitats i associacions: 50a50, ADEVallès, Agència de Transparència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Agima People, Associació de Dones de Sant Quirze del Vallès, Associació de Metgesses de Catalunya, ASODAME, Círculo de Mujeres de Negocios, DDiPAS, Dona’t un Impuls, DonesCOEINF (Comissió de Gènere del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya), DonesIAcat (Comissió de Gènere de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial), Dones en Xarxa, Dones Visuals, Forgender Seal, Fundació FIDEM, Fundació Surt, Grup de Treball i Recerca en Dona i Salut Mental de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, La Intercol·legial, Lean In Barcelona, Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, On Són Les Dones, Wo+men’s Progress i Young IT Girls.
El IV Fòrum Hipàtia compta amb la col·laboració del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, de la Cambra de Comerç de Barcelona i de Llorente y Cuenca.