Dones imbatibles

 

La presentació de “Imbatibles, la edad de las mujeres” en el marc del club de lectura de 50a50 ha estat una sessió de reflexió al voltant de l’essència de la dona madura i de la necessitat de reivindicar la bellesa d’aquesta etapa de la vida.

Les cinc autores d’ “Imbatibles. La edad de las mujeres”, que són María Rosa Benedicto, Sara Berbel, Maribel Cárdenas, Estrella Montolío i Ester Pujol, demoleixen el mur de silenci, anonimat i invisibilitat que aixeca l’edat i criden a rompre les gàbies de vidre que limiten el ple desenvolupament de la dona a l’espai públic, a la ciència, a l’art, a la tecnologia, a la cultura, a la política, a l’economia.

Amb la participació de dues de les autores, Sara Berbel i Estrella Montolío, i aforament complet a la Llibreria Documenta, la trobada del club de lectura feminista ha aixecat somriures i reivindicacions, en una contra-narrativa del discurs que impera sobre la dona madura. L’obra s’alça contra els prejudicis, les coercions i les pors que sofreixen les dones a partir dels 45 anys, un discurs que les lectores d’ “Imbatibles” es fan seu per apoderar-se i cridar que “la dona madura és poderosa, espiritual, eròtica, comunicadora, professional, selectiva, corpòria”, en paraules de Montolío.

“L’obra està obrint els ulls a moltes dones”, ha assegurat la presidenta de 50a50, Anna Mercadé, en la introducció de la sessió. “Ben cert: jo tinc 45 anys i sóc molt més feliç des què l’he llegida!”, ha contestat una de les participants.

“Tots els comentaris que ens arriben són extremadament emotius. Hi ha una sensació de reconeixement i d’identificació que és molt reconfortant i terapèutica, perquè veus que no estàs sola, i a més amb un punt apoderant”, ha confirmat Estrella Montolío.

Sara Berbel s’ha referit a l’alè de llibertat que aporta el llibre: “Que siguis víctima d’aquesta situació, d’aquesta visió invisibilitzadora de la dona madura, no vol dir que adoptis una posició victimista, perquè volem canviar les coses. Fins i tot quan s’és víctima hi ha una petita espurna de llibertat. Nosaltres hem tingut la sort d’arribar a aquesta plenitud, amb llibertat, amb possibilitats i des de posicions de poder. Estem guanyant espai i ara ens sentim alliberades, però hem de continuar lluitant, per nosaltres i per la resta”.

A la sessió s’ha parlat del tabú de la menopausa, de la cura dels nostres majors i de la necessitat d’evitar convertir-te en esclava, sobretot perquè aquesta necessitat a la qual els serveis socials no donen resposta no pot provocar que hagis de tirar la tovallola, que hagis de deixar de treballar per ocupar-te d’ells. “No pots deixar que tot et superi. Si no treballes qui ets? No pots ser només una cuidadora, i dependre del marit t’aboca a una situació de vulnerabilitat. La independència econòmica és la clau de tot”, ha recalcat Berbel.

Sara Berbel és doctora en Psicologia Social i especialista en polítiques d’igualtat d’oportunitats i lideratge femení. Ha estat durant tres anys directora general de Barcelona Activa i acaba de ser nomenada nova gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona.

Estrella Montolío és catedràtica de Lingüística Hispànica de la Universitat de Barcelona, i assessora en comunicació per a empreses i institucions. Ha escrit diversos llibres sobre comunicació des de la perspectiva de gènere, com la “Guia de comunicació igualitària” elaborada per a CaixaBank i “Estratègies de comunicació per a dones directives” per a la Generalitat de Catalunya. A més, ha rebut diferents premis i distincions, com la Distinció Eduardo Benot al rigor lingüístic i científic de l’Ajuntament de Cadis o el Premi a la Investigació en Comunicació No Sexista de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. També és divulgadora de temes de comunicació mitjançant col·laboracions a El País i El Periódico de Cataluña i al programa No es un día cualquiera de Radio Nacional.

La propera sessió del club de lectura de 50a50 se celebrarà el dilluns 11 de novembre, amb un llibre que es definirà properament.