El Fòrum Hipàtia reuneix a 200 dones professionals per reflexionar sobre educació, tecnologia i mercat de treball en temps d’incertesa

Prop de dues-centes dones professionals s’han reunit a La Llotja de Mar de Barcelona per reflexionar sobre l’educació, la tecnologia i el mercat de treball en temps d’incertesa. Ho han fet en el marc de la quarta edició del Fòrum Hipàtia, organitzat per l’Associació 50a50 i 23 entitats més per commemorar el 8M, Dia Internacional de les Dones.

L’edició d’enguany, liderada per Lean In Network Barcelona i amb el títol ‘Educació, tecnologia i mercat de treball: Els grans reptes per a la dona del segle XXI’, ha tractat les tendències de futur de la feina i les habilitats requerides per afrontar-les des d’una perspectiva de gènere.

L’acte ha comptat amb les intervencions de la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge; de la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, i de la presidenta de l’ODEE (Observatori, Dona, Empresa i Economia), Roser Xalabarder. També hi ha participat la presidenta de 50a50, Anna Mercadé, i la líder de Lean In Network Barcelona, Eva Blanco, entre d’altres representants de la resta d’associacions que formen el Fòrum Hipàtia.

A la taula rodona sobre educació i tecnologia, han intervingut Joana Barbany, directora general de Societat de la Informació de la Generalitat; Imma Martinez, National Industry Business Manager de Hays; Mercè Gisbert, catedràtica de la Universitat Rovira i Virgili, i Karina Gibert, directora del centre de recerca Intelligent Data Science & Artificial Intelligence (IDEAI-UPC), així com la directora de Foment del Talent Digital a Barcelona Activa, Sara Sanz, i una representació de dones professionals d’empreses tecnològiques i de portaveus de les associacions que formen el Fòrum Hipàtia.

La presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha recalcat que el 53% de les persones universitàries són dones, però només un 15,3% arriba a les posicions de direcció de les empreses, fet que representa “una pèrdua de talent que no ens podem permetre”. La presidenta de l’ODEE, Roser Xalabarder, ha recordat que “en els últims set anys la presència de dones als consells d’administració no ha evolucionat, s’ha estancat en el 12%”.

“Hem de trencar amb la societat patriarcal, no és normal que continuï aquesta sobre representació d’homes en els llocs de decisió: necessitem incloure la perspectiva de gènere en l’educació i la tecnologia”, ha afegit per la seva banda la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

A la taula rodona, Imma Martinez i Mercè Gisbert han recalcat que en l’accés de les dones a posicions de lideratge de les empreses tecnològiques encara pesen els estereotips de gènere i la manca de polítiques de corresponsabilitat. “La tecnologia ara està dissenyada per homes, amb la qual cosa té un biaix de gènere important, i com que és el que veuen les noves generacions, aquest biaix es reprodueix i la roda continua”, ha denunciat Karina Gibert.

“El Pla Dona TIC -ha explicat Joana Barbany- està dirigit a aconseguir que hi hagi més dones en el sector tecnològic, perquè és un sector en creixement, on hi ha demanda de perfils, i perquè les empreses necessiten la mirada femenina”.

“Som dones aliades que treballem cada una des de les nostres associacions però plegades, perquè sabem que juntes arribarem més lluny. Denunciem les discriminacions per avançar cap a una democràcia plena on les dones no pateixin violència econòmica, ni psíquica, ni física, pel fet de ser dones”, ha assegurat Anna Mercadé en la clausura del Fòrum Hipàtia.

El IV Fòrum Hipàtia està organitzat per les següents entitats i associacions: 50a50, Lean In Network Barcelona, Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, ADEVallès, Agència de Transparència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Agima People, Associació de Dones de Sant Quirze del Vallès, Associació de Metgesses de Catalunya, ASODAME, Círculo de Mujeres de Negocios, DDiPAS, Dona’t un Impuls, DonesCOEINF (Comissió de Gènere del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya), DonesIAcat (Comissió de Gènere de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial), Dones en Xarxa, Dones Visuals, Forgender Seal, Fundació FIDEM, Fundació Surt, Grup de Treball i Recerca en Dona i Salut Mental de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, La Intercol·legial, On Són Les Dones, Wo+men’s Progress i Young IT Girls.

Aquesta quarta edició ha comptat amb la col·laboració del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, de la Cambra de Comerç de Barcelona, de l’Observatori Dona Empresa i Economia i de LLYC.