Les contradiccions de Laura Freixas
El club de lectura de 50a50 ha analitzat l’últim llibre de Laura Freixas, “A mí no me iba a pasar”, des de la perspectiva de gènere. L’obra és una reflexió autobiogràfica de la seva vida, on “mostra les contradiccions que tenim totes alhora d’afrontar en la pràctica les nostres teories feministes i ser coherents amb allò que pensem”, en paraules de la presidenta de l’associació, Anna Mercadé.
“Ella es despulla completament -ha afegit Mercadé-, i fa un viatge al seu interior amb prospectiva i visió de gènere. Sempre es replanteja si està comprada pels diners i per un status, i acomodada en un pis de 300 metres quadrats al centre de Madrid. En un moment donat es pregunta ‘¿Estoy casada con una cuenta corriente?”.
Aquestes reflexions han estat motiu d’un diàleg profund amb totes les assistents, perquè “al nostre ADN tenim inculcada la cultura patriarcal amb què ens han educat, i no ens n’adonem. Som feministes teòriques, però després no som coherents a la nostra vida, i per això el feminisme no pot avançar”, ha dit Mercadé.
Des que va començar a publicar els seus escrits el 1988, Laura Freixas s’ha convertit en una de les veus més rellevants del feminisme espanyol, i en fa gala per exemple a xarxes socials. Amb tot, en aquesta autobiografia l’autora se sincera sobre una de les etapes centrals de la seva vida, el matrimoni i la maternitat, que no sempre són fàcils.
La propera sessió del club de lectura de 50a50, sempre a la Llibreria Documenta, tindrà lloc el dilluns 27 d’abril i se centrarà en el llibre “Coeducació, aposta per la llibertat” de Marina Subirats, amb la participació de la mateixa autora.