L’obra de Carme Valls, un llibre de referència per tenir a la tauleta de nit
El club de lectura de 50a50 ha tingut el plaer de rebre a la Dra. Carme Valls, pionera en la recerca sobre les diferències en la salut de les dones i els homes i autora de l’obra “Mujeres invisibles para la medicina”.
Carme Valls és política i metgessa, especialitzada en endocrinologia i medicina amb perspectiva de gènere. La seva reivindicació més important és la inclusió de les diferències entre homes i dones en el disseny i anàlisi d’estudis sobre patologies i tractaments.
En aquest llibre, Carme Valls explica com el càncer de mama, les malalties cardiovasculars, les malalties mentals sense tractament, l’osteoporosi i altres malalties associades a la menopausa no són més que alguns exemples que, al costat de l’anorèxia o la bulímia, filles del tirànic culte al cos, clamen per una medicina adaptada a la dona. “Dones invisibles per a la medicina” és un recorregut pels diferents racons de la salut de les dones, sobre com es veuen a si mateixes i com permeten que les vegin els altres. Un document imprescindible per a totes que reivindica el naixement d’una medicina adaptada a les necessitats específiques de la dona.
“Aquest llibre hauria de ser com la bíblia per a les dones, tenir-lo a la tauleta de nit i poder anar revisant-lo i rellegint-lo de tant en tant”, ha assegurat la presidenta de l’Associació 50a50, Anna Mercadé. “Segurament no és la bíblia -ha contestat l’autora-, però sí que escriure’l m’ha servit a mi per quedar-me tranquil·la, perquè hi he recopilat i endreçat tots els meus treballs sobre la salut de les dones”.
Carme Valls ha explicat perquè la Covid té més mortalitat entre els homes, tot i que la incidència més alta entre les dones: “S’han contagiat més les dones perquè són majoria en la primera línia, en la primera onada es van contagiar el 56% de dones front el 44% d’homes, i a la segona i tercera onada el percentatge de dones contagiades encara ha estat majoria, el 52%. Tot i així, hi ha més mortalitat entre els homes a partir dels 80 anys perquè ells perden la immunitat abans que les dones”. També ha denunciat que els treballs sobre la Covid no disgreguen per sexe. “Obviar la perspectiva de gènere en l’estudi de les malalties és un greu error que es repeteix contínuament”, ha insistit.
La doctora ha demanat la modificació dels plans d’estudi de les facultats de medicina per incloure aquesta perspectiva de gènere. “Mentrestant aquest canvi no arriba, com que l’esperança de vida de les dones és major que la dels homes, vivim fins els 86 anys de mitjana, doncs ens ho hem de passar el millor possible quan arribem a certa edat, perquè ja no haurem de competir amb els homes perquè no ens trepitgin. Ara només hem de gaudir, i una hora per a una mateixa, per ballar o per escoltar poesia per exemple, és molt beneficiosa per a la nostra salut”, ha afegit per tancar amb un missatge optimista.