Presentat el cicle “Lideratge femení en sectors estratègics durant la pandèmia”

Ha arrencat el cicle de jornades virtuals Lideratge femení en sectors econòmics estratègics durant la pandèmia, organitzat per Barcelona Activa i l’Associació 50a50, i que té per objectiu visibilitzar com les dones estan liderant alguns dels sectors econòmics més importants de la ciutat durant la crisi provocada pel coronavirus.

En aquesta primera sessió, titulada ‘Les dones als sectors econòmics de Barcelona en l’era Covid’, s’ha posat de manifest el fet que la pandèmia ha colpejat fortament l’economia de la ciutat, i entre els col·lectius que s’han vist més afectats, hi trobem el de les dones, que ja presentava rellevants desigualtats socials i de gènere des de molt abans dels inicis de la crisi sanitària.

L’acte d’inauguració del cicle ha comptat amb la participació de Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona; Montse Basora, directora d’Emprenedoria de Barcelona Activa; Àngels Santigosa i Carme Poveda, de l’Observatori de Barcelona, i Anna Mercadé, presidenta de 50a50.

En paraules de Jaume Collboni, “un dels reptes de futur és lluitar contra les desigualtats salarials i de gènere del mercat de treball, i per fer-ho és absolutament necessari impulsar el talent de les dones”. En aquest sentit, ha confirmat que ja s’estan implementant polítiques de reactivació per oferir formació en sectors estratègics.

Segons les dades exposades per Carme Poveda i Àngels Santigosa, mentre que en el context actual sectors com el comerç i el turisme s’han vist dràsticament afectats per la pandèmia, les TIC han seguit augmentat els llocs de treball, fomentant així que la incorporació de les dones en aquest sector es converteixi en un repte fonamental d’ara endavant. Paral·lelament, el sector Salut i bio manté l’ocupació estable i es preveu que la valoració social de feines de cura i salut augmenti en un futur molt proper.

“La pandèmia ha obert les entranyes d’una societat organitzada en clau masculina, i l’escletxa entre dones i homes i el sostre de vidre s’han accentuat”, ha explicat Anna Mercadé, qui ha posat el focus en la càrrega de treball de cures extra que han sofert les dones durant el confinament. Per això, ha afegit que el teletreball s’ha de reglar per conveni i les empreses han d’atorgar ajudes per a la conciliació.

 

El cicle continuarà durant aquest primer trimestre del 2021. Al llarg de les següents sis sessions, que es duran a terme en format virtual, s’analitzaran en detalls els sectors més afectats per la pandèmia: comerç, turisme, economia digital i tecnologia, cures i serveis a les persones, salut i alimentació i indústries culturals i creatives.