Vox i islamisme al club de lectura, amb Najat El Hachmi

 

La sessió del club de lectura de 50a50 amb Najat El Hachmi ha estat un descobriment sobre la realitat que viuen en el nostre país les dones de cultura musulmana i religió islàmica. Celebrada a la Llibreria Documenta i centrada en la seva darrera obra, “Sempre han parlat per nosaltres”, la trobada ha estat dirigida per la presidenta de l’associació, Anna Mercadé.

Poques veus tenen tanta autoritat per parlar de feminisme i identitat com Najat El Hachmi. Més enllà de la seva condició d’immigrant i de filla de família musulmana marroquina, el seu món narratiu és un món de dones. Amb aquest coneixement de primera mà, s’ha format una opinió sobre el que suposa ser feminista avui dia. Per això ha escrit aquest assaig, per exposar el seu punt de vista i denunciar les múltiples trampes i formes de discriminació que pateixen les dones.

La seva mirada, a més, s’enriqueix amb les particularitats amb què es troben les dones immigrades a Europa, que experimenten la següent paradoxa: viuen en una societat moderna i democràtica, on la igualtat de drets és una realitat legal i on existeix una consciència feminista creixent, i, en canvi, a les “filles” de procedència migratòria musulmana encara els costa treure la veu a l’esfera pública per denunciar el masclisme concret en el qual creixen.

“Què bé que em puc trobar avui aquí amb aquest grup de persones com cal, en el dia després de les eleccions del 10N. Després de la pujada de Vox, això és com una teràpia”, ha comentat l’autora marroquina, que qüestiona l’islamisme i que per això paradoxalment ha estat acusada de fomentar l’extrema dreta per part de persones que es diuen víctimes de la xenofòbia. “Però és el moviment islamista qui és equivalent a Vox”, ha afegit.

El Hachmi ha relatat com a poc a poc es va anar adonant de la cultura masclista en la qual creixia, que fins i tot li va imposar el mocador al cap. En paraules de l’escriptora, “el mocador és patriarcal. No és un simple complement de moda, es un símbol de la repressió islamista”.

“El feminisme per a mi és una forma de pensament que et dignifica perquè et torna al lloc on has d’estar com a ésser humà digne. El vinculo amb justícia, llibertat i pau. La manca de feminisme és violència. El punt feble és que de vegades et sents sola, i això et fa dubtar. Però jo ho tinc encara més clar des de què tinc una filla”, ha explicat Najat El Hachmi.

La propera sessió del club de lectura de 50a50 se celebrarà el dilluns 9 de desembre a la Llibreria Documenta i se centrarà en el llibre “Tots hauríem de ser feministes”, de Chimamanda Ngozi Adichie.